PDR’DEN NOTLAR

İlkokul “Kitap kapağı poster yarışması” sonuçları açıklandı.
9 Nisan 2020
Başsağlığı
14 Nisan 2020
İlkokul “Kitap kapağı poster yarışması” sonuçları açıklandı.
9 Nisan 2020
Başsağlığı
14 Nisan 2020
  • Bu süreç çocuklarınızla daha fazla vakit geçirmenizi sağlıyor. Peki bu süreci daha sağlıklı hâle nasıl getirebiliriz?
  • Çocuklarımız bir süredir uzaktan eğitim yöntemiyle derslerini takip ediyorlar. Uzaktan eğitim sürecinin etkili ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için bunun geçici bir dönem olduğu çocuklara açıkça anlatılmalıdır.

 

  • Bu dönemde evde geçireceğiniz vaktinizi haftalık ya da günlük bir şekilde planlamaya çalışın.
  • Günlük rutinlerinizi gün içerisinde (sabah ve akşam rutinlerinizi netleştirerek) sürdürmeye çalışın. Çocuklar için rutinler çok önemlidir.
  • Ders saatlerine göre gün içerindeki zamanlarını programlayın, ders zamanı, okuma zamanı, dinlenme zamanı ve aileyle birlikte geçirilecek zaman olarak planlayın.

 

  • Çocuğunuzla hangi etkinlikleri ne zaman yapacağınıza ilişkin görsel bir zaman çizelgesi oluşturabilirisiniz. Örneğin; küçük çocuklar için serbest zaman, el yıkama, oyun zamanı, etkinlik zamanı gibi zaman dilimlerini temsil eden resimler kullanabilirsiniz. Daha büyük çocuklar için ise örneğin; ne zaman matematik ya da Türkçe çalışacaklarını göstermek için ders zaman çizelgelerini renklendirebilirisiniz. (Ders aralarında mola vermeyi unutmayın.)

‘‘Kendinize Çalışma Alanı Belirleyin”

  • Özellikle evde çalışan anne ve babalar için de evde planlama yapılması bu dönemde çok önemli!

 

  • Bu süre içerisinde kendinize de kişisel alan yaratmanız hem sizin hem de çocuğunuzla geçireceğiniz zaman için çok kıymetli olacaktır. Çocuğunuza bu durumu anlatmanız ve birlikte karar vermeniz gerekmektedir. Evde herkesin ihtiyaç duyduğunda kendine ait bir mola zamanı ve yeri olmasını planlayabilirisiniz.

  • Bunun yanı sıra ev işlerinde çocukların yaşlarına göre küçük sorumluluklar verilebilir. Bu tür sorumluluklar almak çocuklarda başarı duygusu oluşturarak psikososyal gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu dönemde cep telefonu kullanımı, bilgisayar kullanımı ve bilgisayar oyunları kontrollü bir şekilde kullanıma açılmalı ve sınırlandırmalar getirilmelidir.
  • Çocuklara yaşlarına uygun bir dilde virüsten korunma yolları ve nasıl sağlıklı kalabilecekleri konularında bilgiler verilmelidir. Örneğin; küçük yaş grubu çocuklara ellerini yıkmamayı oyun ve şarkı eşliğinde yapabilirisiniz.

 

Bu süreci hem kendiniz için hem de çocuğunuz için fırsata çevirebilirisiniz. Mümkün olduğunca ailece sohbet ederek, müzik dinleyerek, spor yaparak ve kitap okuyarak çocuğunuzu güzelliklere teşvik edebilirsiniz.

 


Ansolon